Stäng
  • Leverans till:
  • SverigeSverige (SEK) Byt land
  • Språk:
  • Svenska
Immersionsolja
Immersionsolja

Produktinformation:

För riktigt höga förstoringa (oftast över 500 gånger) används immersionsoljeobjektiv för att få bra bildkvalitet. Genom att använda immersionsolja slipper du den optiska ljusbrytningen från glas (täckglaset) till luft och från luft vidare till glas (objektivet). Immersionsoljan har ett mycket högt brytningsindex (1,5) vilket är mer likt glaset man använder som täckglas och objektivglas.

När du haft immersionsolja på ditt immersionsoljeobjektiv bör du torka bort den. Den sort vi har (cederträolja) innehåller fettsyror som kan fräta på objektiven och den härdar också om den får sitta för länge. Det finns syntetiska oljor, men dessa består av halogenerade kolväten. De anses vara ofarliga, men varför chansa. (Skulle du särskilt vilja ha den syntetiska sorten, ring! Vi har sådana på hyllan för specialändamål.)

Att torka bort immersionsolja: Använd först och främst lämpliga optiktorkdukar (som du sedan slänger). Lägg försiktigt en del av duken emot objektivlinsen. Därefter tar du bort duken och sätter en annan del av duken mot objektivet. Upprepa tills det är helt tort. Placera duken i en tätslutande glasburk. Linolja och trassel har du kanske hört talas om, men det finns fler oljor som under rätt omständigheter kan självantända.

OBS! Du får inte under några omständigheter torka med svepande eller gnuggande rörelser. Det repar objektiven och kan orsaka permanent oskärpa!

OBS igen! Immersionsolja bör inte komma i kontakt med mat eller stå så barn kommer åt den.

 

Tips:

  • Ett objektiv som är avsett för immersionsolja ger en urusel bild utan immersionsolja.
  • Ett objektiv som inte är avsett för immersionsolja blir förstört om du sätter till immersionsolja.
  • Starta alltid med låg förstoring och arbeta dig uppåt. När du skall sätta till ditt immersionsoljeobjektiv vrider du objektivrevolvern halvvägs på plats, lägger en droppe immersionsolja på objektsglaset och vrider nu objektivet på plats. När du är klar måste du vrida åt rätt håll och du kan inte sänka förstoringen förrän immersionsoljeobjektivet och preparatet är rengjort ordentligt. Byt gärna preparat om möjligt innan du sänker förstoringen! (Färdigköpta preparat torkas försiktigt men noggrant av med objektivgodkända servetter.)