Stäng
  • Leverans till:
  • SverigeSverige (SEK) Byt land

    Byt land

    Välj ett land nedan för att visa priser och artiklar för detta land

    NorgeSverige
  • Språk:
  • Svenska
Shell dome
Shell domeShell dome

Produktinformation:

Med en dom slipper du att kalibrera monteringen varje gång du skall ut och observera. Med Shell Dome från Prima Luce Labs i Italien har du ett permanent väderskydd för din utrustning. Till skillnad från adra observatoriedomer är Shell Dome gjort för att fria hela himlen när den öppnas. Ett måste när du har en öppning på drygt två meter som hos de flesta radioteleskop. Prima Luce Labs Shell Dome är enkel, lätt och motståndskraftig mot väder och vind samtidigt som de är ekonomiskt konkurrenskraftiga. (Shell Dome är inte gjord för att skydda mot stöld utan är ett bra sätt att skydda fastmonterad utrustning som inte är stöldbegärlig.) Lösningen är ideal för dig som behöver 360 graders synfält ända ner till horisonten.

 

Basen är gjord av 4 mm tjock PET (polyeten). Den fästs i marken med 14 kraftiga metallstag. Kupolen har kraftiga aluminiumbågar klädda med ett vattentätt nylonöverdrag. Domen är 4,2 meter i diameter och 3 meter hög och rymmer därför nästan vilka instrument som helst som t.ex. 30-cm Newtonteleskop, långa refraktorer etc.

 

För att montera domen behöver du en plan yta av förslagsvis cement, men även en träplatta kan fungera om du inte vill gjuta en stor platta i trädgården/på skolan. Träplattan bör vara minst 30 mm tjock och väl förankrad i lämpliga markfästade stag. Oavsett vilken placering du väljer finns en bruksanvisning med dimensioner och förslag på lösningar.

 

Domen har snabbkopplingar för öppning och stängning. Det finnsockså särskillda säkerhetslås att använda om du kommer lämna domen stängd ett tag eller om vädret förväntas bli extremt. (Händer t.ex. snabbt vid lokala sommaråskväder.) Särskilda fästen finns för extra snoddar att spänna domen med för att förhindra att vatten blir stående i veck vid häftiga regn. Två säkerhetskrokar finns för förankring vid kraftig vind.
Domen levereras i två kartonger. Den sätts snabbt samman efter bruksanvisningen.

 

OBS!
Domen är inte gjord för tjocka snötäcken och har inte testats för temperaturer under -10 grader C eller över +40 grader C. Under den kallaste tiden på året rekommenderar vi att du monterar ner radioteleskopet, fäller ner domen och täcker den med en pressenning. Den areodynamiska formen gör att den kan stå emot mycket kraftiga vinda såvida den är korrekt stängd enligt manualen.Relaterade artiklar

Radioteleskop med montering
Art.nr AR1
97 500 kr Köp
Radioteleskop utan montering
Art.nr AR1a
81 250 kr Köp