Stäng
 • Leverans till:
 • SverigeSverige (SEK) Byt land

  Byt land

  Välj ett land nedan för att visa priser och artiklar för detta land

  NorgeSverige
 • Språk:
 • Svenska
Radioteleskop med montering
Radioteleskop med monteringRadioteleskop med monteringRadioteleskop med monteringRadioteleskop med monteringRadioteleskop med montering

Produktinformation:

Att observera radiokällor i vår galax eller ha en amatör-SETI-mottagare i trädgården är nu inte bara för experter. Nu kan du ha din mottagare i trädgården och styra den genom din egen PC för ett pris som är hanterbart och med en kunskapströskel som är mycket lägre än för bara några år sedan!

Spider 230 är ett radioteleskop med 230 cm stor parabolantenn. Den är designad att ge så mycket yta som möjligt i förhållande till sin vikt. Reflektorn som är perforerad ger tre stora fördelar. Den väger mindre, den ger mindre vindfång och dessutom fokuserar den mindre infrarött ljus från atmosfären.

 

Reflektor

Reflektorn är handmonterad i Italien och består av aluminiumplåt med 2x2mm stora hål. I och med hålen släpper den igenom luft som kyler ner plåten från den överskottsvärme som absorberas från t.ex. solljus. Hålen minskar samtidigt ytan absorberar solljuset samt den del av ytan som kan reflektera infrarött ljus in i mottagaren vilket ger ett överlägset signal/störningsförhållande.

 

Ekvatoriell montering

Antennen är designad för att sitta på ett N-EQ6-stativ eller liknande stativ för minimum 25 kg lastvikt. I och med detta blir prisbilden och styrningen enklare då denna typ av monteringar redan finns i tillverkning för andra typer av astronomisk utrustning. Vi kan förse er med lämplig montering. Du kan också själv montera den på en montering med Losmandy dovetail fäste. För tillräcklig prescision bör teleskopet inte monteras på en tripod utan på en fixerad bas vilket ger bättre stabilitet i monteringen. På detta vis kommer antennen aldrig löpa risken att välta mot underlaget vilket skulle förstöra den paraboliska ytan.

 

RadioAstroLab RAL10PL-mottagare

Teleskopet är gjort för att fungera med (och levereras med) RadioAstroLab-mottagare. RAL10PL tar emot på 11,2 GHZ mede en standard Ku-band-feeder. Den har en 4606C LNB (Low Noice Block). RAL10PL är byggd för att föra radioastronomi till amatörastronomer så de kan studera de starkaste radiokällorna på himlen för ett överkomligt pris med en hög känslighet och bra signalstabilitet.

RAL10PL är en speciellt utformad mottagare för att kunna fjärrstyra (kabel) alla observationsparametrar med programmet RadioAstronomyLab. På så vis kan du via datorn sköta känslighet, ofset och integreringstid. Mottagaren har också en temperaturstabilisator som förhindrar drift i mottagningskänsligheten.

 

Orientering

En datoriserad montering behöver kalibreras gentemot stjärnhimlen för att ge korrekt riktning på observationerna. Därför finns en sökare placerad på motviktsidan på teleskopmonteringen. Första gången du startar teleskopet behöver du alltså kalibrera det emot stjärnhimlen. Om du sedan använder dig av parkeringsfunktionen i programvaran kan du använda radioteleskopet direkt genom att slå på det. Således kan du använda det på dagtid med. Perfekt under den långa ljusa sommaren här uppe i norr. Sökaren är också utrustad med ett Thousand Oaks solfilter så att du kan använda den på dagen.

 

RadioUniverse-mjukvaran

Tillsammans med teleskopet kommer mjukvaran RadioUniverse som möjliggör styrning av teleskopet och av mottagaren RAL10PL. På det viset kan du inte bara mäta upp intensiteten på specifika radiokällor utan även programera så att du kan göra "radiobilder" över ett specifikt område. I programmet finns också en stjärnkara med de viktigaste radiokällorna utplacerade.

Spider 230 styrs via en nätverkskabel kopplad till datorn. Antennen och monteringen skickar sina data till en vattentät kontrollåda som sedan konverterar signalen och sänder den via den upp till 100 meter långa nätverkskabeln.

 

RUviz programvara

När du vill åt de svaga radiosignalerna från objekt utanför solsystemet är det viktigt att kunna samla mycket data (ha lång observationstid). Med RUvizsoftware (Radio Universe Visualizer) kan du samla data från flera observationstillfällen för att adera samman dessa till en radiokarta eller radiobild över t.ex. Cassiopeia A eller Tauris A. RUviz har även algoritmer för att korrigera för drift beroende på riktningen på antennen eller växlande temperaturer.

 

Tillförlitliga resultat

Spider 230 är konstruerad för att detektera mer än de radiostarka Solen och Månen. Även svagare objekt som bara observerats endast av proffsen förut. Med hög känslighet kan du ta emot signaler från objekt som Cassiopeia A (supernovarest), Cygnus A (radiogalax) och Taurus A (Messier 1, supernovarest). Du kan också behandla informationen på olika sätt, radiobilder, transit-mätning eller kontinuerlig mätning på en bestämd punkt.

 

Väder och vind

Radiovågorna störs inte nämnvärt av vattendropparna i moln. Dock påverkas teleskopet negativt av vatten (regn) och av blåst. Därför bör du bygga någon form av väderskydd/observatorium åt dit radioteleskop. Med en dom kan du också behålla orienteringen och du minskar den riskabla hanteringen (om du skulle montera teleskopet inför varje observation). En separat dom går att köpa men är inte provad i svenskt klimat. Begränsningen ligger i om nylonkypolen blir spröd vid temperaturer under -10 grader samt att för mycket snö kan knäcka den och således måste avlägsnas då och då. Läs mer om domen med artikelnummer: APLL420

Teleskopet levereras i 6 stadiga lådor och monteras enkelt efter bruksanvisningen. Obs det är mycket bra att vara två eller fler vid monteringsarbetet.


Tekniska data:

 • Antenndiameter: 230cm
 • Antenntyp: primärfokus
 • Monteringsfäste: Losmandy
 • Reflektormaterial: aluminium, hålad
 • Frekvens: 1 - 12 GHz
 • Motvikter: 2 x 5 Kg
 • Mottagarsupport: 4 stag
 • Barkre support: 3 stag
 • Tillverkare: PrimaLuceLab, Italien

 

Leveransen innehåller:

 • WEB230 parobolisk disk för montering på EQ-montering
 • N-EQ6 SynScan ekvatoriell montering med två motvikter
 • Optisk sökare 8x med tillhörande solfilter
 • Pir i metall med EQ6-fäste (för montering på cementbas) ingår ej
 • RAL10PL värmestabilicerad mottagare vattentätt monterat
 • 11,2 GHz med 265 MHz Bandbredd
 • Matarhorn för Ku-bandet
 • 4160 LNB med hög känslighet och stabilitet
 • Styrning och programvara interagerar via nätverkssladd max 100m
 • Radio Universe och RUviz-mjukvara
 • Instalationsguide (engelska)


Relaterade artiklar

Radioteleskop utan montering
Art.nr AR1a
69 995 kr Köp